A módszer kitalálója és névadója Izumi Tabata professzor a Kanoyában található Sport és Fitness Intézet kutatója. A professzor és kollégái határozták meg a hatékony edzés-intervallum minimumát. Az eredeti cél a japán gyorskorcsolya válogatott tagjainak teljesítmény növelése volt. Erre fejlesztették ki ezt a nagy intenzitású intervall edzést (HIIT).

A tabata felépítése, hogy egy gyakorlatból 8 db, 20 másodperces sorozatot kell végezni, 10 másodperces pihenőkkel. A munka szakaszokat maximális terheléssel, erőbedobással kell végezni. A 20 másodperc munka, 10 másodperc pihenő az edzés-intervallum minimum, ettől eltérő hosszabb ciklusok is választhatóak.

A tabata edzésmódszer hatására, közvetlen az edzések utáni órákban az anyagcsere fokozódik, a szervezet alkalmazkodik az őt ért stresszhez, újraépíti magát egy „magasabb fittségi szinten”. Ez az edzésmódszer több kalóriát éget, mint a hosszabb, kevésbé intenzív tréning. Mivel a pihenőidőben főleg zsír ég, rövidebb időtartamú edzéssel fittebb és vékonyabb tudsz lenni.

Nagyon fontos, hogy az edzést előzze meg egy megfelelő bemelegítés a sérülések elkerülése érdekében. Illetve az edzés befejeztével a nyújtás is elengedhetetlen. Általában minden igénybe vett izomcsoport az összehúzódások során kissé megrövidül. Ezért lényeges, hogy miután végeztünk a levezetéssel, a rövidült izmokat nyújtsuk ki. Ez nagyon lényeges része az edzésprogramnak, mivel a test regenerációját gyorsítja.

A tabata módszert rendszeresen beépítjük a Kettlebell Fehérvár csapatunk edzésterveibe, mivel sok jótékony hatással rendelkezik. Emellett jól kombinálható különböző kettlebell gyakorlatokkal így változatos edzést tesz lehetővé.