Versenyfelkészítő edzéssorozat - Snatch

Ezt az eseménysorozatot azért indítottuk, hogy segítséget nyújtsunk azoknak a sporttársaknak akik:
-bár használják a kettlebellt, de csak mint erőfejlesztéshez szükséges eszközt;
-bár ismerik a kettlebellt, de sohasem használták;
-szeretnék elsajátítani hogy a kettlebell a versenysportban hogyan alkalmazható;
-szeretnének a szeptemberi Cegléden megrendezésre kerülő Európa Bajnokságon, vagy akár az Openen részt venni;

Bővebben: Versenyfelkészítő edzéssorozat - Snatch

IGSF Európa Bajnokság - Pécs

 

IGSF Kettlebell Európa BajnokságÁprilis végén zajlott az IGSF Európa Bajnokság melyen girjásaink is részt vettek. A versenynek Pécs városa adott otthont. Nagyon kevesen vettek részt az EB-n. Kevés ország, kevés versenyzővel képviseltette magát. Sajnos a verseny szervezése is nagyon rossz volt. Ennek ellenére csapatunk igen sikeresen vette a megmérettetést. Minden versenyzőnk éremmel zárta a bajnokságot. 3 Európa bajnoki aranyat, 2 ezüstérem és 1 bronzérmet hoztak haza kettlebell versenyzőink Fehérvárra.

Podollai Katalin - 1 helyen végzett. Egyéni csúccsal, 16kg snatch, 116 ismétléssel. Eredményével mesterjelölt rangot szerzett.
Kovács Bea - 2. helyezés, 16kg snatch, 100 ismétlés.
Óvári Atilla - 1. helyezés, 16kg biathlon, 99 jerk, 182 snatch.
Recsnyik Zsolt - 2. helyezés, 24kg biathlon, 85 jerk, 111 snatch.
Horváth István - 3. helyezés, 24kg biathlon, 42 jerk, 89 snatch.
Mikus Gábor - 1. helyezés, 24kg biathlon, 81 jerk, 104 snatch.

Csapat versenyben, hosszú ciklusban egy Belorusz, Lengyel, Izraeli összeállításhoz csatlakozott két versenyzőnk. Itt bronz érmet szereztek.

IGSF kettlebell világbajnokság - Torino

 

kettlebell világbajnokság A 2016. október 27-30. Torinóba került megrendezésre az IGSF (International Gira Sport Federation) Kettlebell világbajnokság. Több magyar színekben induló mellett, a Kettlebell Fehérvár csapatából vezetőedzőnk Kerekes Ferenc képviselte az országot. 90 kg-os veterán és amatőr kategóriákban indult 24 kg kettlebellel.

A 117 jerk (lökés), és 189 snatch (szakítás) ismétlés számmal 306 ponttal 1 helyezést, világbajnok címet szerzett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IUKL Magyar Bajnokság 2016.09.24

 

IUKL Magyar BajnokságSzombaton Girja sportolóink rész vettek a IUKL Magyar Bajnokságon.
7 fő képviselte a fehérvári kettlebell csapatot.

Eredményeink:
Kovács Bea - Snatch 16kg, -63kg - 4. hely
Podollai Katalin - Snatch 16kg, -63kg - 3. hely
Kerekes Ferenc - Biathlon 2x24kg, -95kg 1. hely
Mikus Gábor - Biathlon 2x24kg, -78kg - 2. hely
Óvári Attila - Biathlon 2x16kg, -85kg - 3. hely
Ragány Ábel - Biathlon 2x24kg, -95kg - 3. hely
Recsnyik Zsolt - Biathlon 2x24kg, -95kg - 2. hely

Gratulálunk az összes versenyzőnek! A rendezőknek pedig külön köszönjük a tökéletes szervezést és lebonyolítást!

 

Most nem csak azt mutatjuk meg, ahogy egy-egy versenyzőnk szerepel, hanem az egész versenyt rögzítettük nektek. Így ízelítőt kaphattok egy verseny hangulatából.

Girja Házi Verseny 2016.08.13.

 

Szombaton először adott otthont a kettlebell edzőterem girja versenynek. Itt került megrendezésre első nyílt házi versenyünket, melyen mindenki felmérhette, hogy hol is tart a felkészülése. A rendezvény nagyon baráti hangulatban telt. Az indulók és a felkészülők végig buzdították egymást.

Köszönjük mindenkinek, hogy megtisztelték versenyünket, és gratulálunk az eredményekhez! További sikeres felkészülést!

 

Esemény - Girja Házi verseny 2016.08.13.

 

Kettlebell Fehérvár Házi versenyA Kettlebell Fehérvár nyílt háziversenyt hirdet 2016.08.13-ára. Bárki indulhat tetszőleges, 10 perces számban, tetszőleges súlyokkal! Nincs nevezési díj, nincs se dobogó, se oklevél sem érem; csak magaddal versenyzel! Remek alkalom felkészülés közbeni maxolásokra, tesztekre és kísérletezésekre. A számítógépes időmérés és a bíró remek lehetőség arra, hogy versenyszituációban érezd magad, és kihozd a legjobbat magadból!
Ha a kettlebell mellett érdekel a Girjasport, és szeretnéd megismerni akár nézőként is, szeretettel várunk Téged is edzőtermünkben!

Információk, frissítések a facebook oldalunk eseményében: https://www.facebook.com/events/1226746840670257/

Kettlebell Fehérvár Csapat az IUKL Európa bajnokságon

 

Kettlebell Fehérvár IUKL Európa BajnokságKöszönjük a szurkolást! A Kettlebell Fehérvár Girjasport csapata nagyon szép eredményt ért el Gdynia-ban megrendezésre került IUKL Európa Bajnokságon. 

Bódis-Szabó Katinka az első magyar girjás sportolónő aki Európa bajnoki aranyérmet szerzett! 16 kg-al szakítás versenyszámban indult 177 db ismétléssel első helyezést ért el.
A bajnokságon további két érem is született. Podolai Katalin, 12 kg girjával szakítás számban, 204 ismétléssel ezüst érmes lett. Kerekes Ferenc, Biathlon számban indult 24kg-os súllyal, 204 ponttal második lett kategóriájában, ezzel szintén ezüstérmet szerzett. Szabó György ötödik helyen végzett a fehérvári csapatból, egyéni rekorddal.

Az IUKL Európa bajnokság eredményei: http://girevik-online.com

AZ IUKL Európa bajnokság videóin versenyzőinket az alábbi linkeken nézhetitek meg:
Kerekes Ferenc és Szabó György lökés
Podollai Katalin szakítás
Bódis-Szabó Katinka szakítás
Kerekes Ferenc és Szabó György szakítás

Ezekkel a kiváló eredményekkel zárta a Kettlebell Fehérvár csapata az Európa Bajnokságot. Gratulálunk minden sportolónak!

Interjú: Denis Vasiliev-vel

 

Denis Vasiliev - Kettlebell FehérvárÚtjára indítunk egy sorozatot, ahol az Orosz nyelvű de angol feliratos videókat követve a legmagasabb szintet elérő Girveoy-sport atlétákkal és edzőkkel készült interjúkat fordítjuk le, és adjuk közre magyar nyelven. Az első interjú amit közlünk, Denis Vasiliev-vel készült.

Ma velünk van Denis Vasilev, A sport nemzetközi osztályú mestere, egyben remek edző és fantasztikus ember.

Az első kérdés hozzád: Hol születtél és nőttél fel?

Két különböző helyen; Belgorod-ban, Oroszország déli részén születtem, azonban Kalingrad-ban nőttem fel.

Mikor költöztél Kalingrad-ba?

2 éves voltam... Jóformán Kalingradban éltem le az életem nagy részét. Kezdve onnan, hogy oda költöztem, addig, amíg be nem fejeztem az egyetemet, 2005-ben. 2005 óta Szenpéterváron lakom.

Úgy tudom voltál testépítő és küzdősportokat is gyakoroltál.

Igen, azt kell, hogy mondjam, szó szerint gyakoroltam… szóval, a történet ott kezdődik, hogy elég rossz gyerek voltam, kb. 5-6 évesen. Valójában azért, hogy ne csinálhassak rendetlenséget az egész házban, a szüleim beírattak küzdősportra. Iskolás koromban ezt csináltam is, 6-tól 17 éves koromig, szóval 11 évnyi tapasztalatot szereztem az edzésben.
Azt mondhatom, hogy az én sportom alapja a küzdősport.
A középiskola utolsó két évében lenyűgözött Arnold Schwarzenegger és az egész testépítő kultúra. Le voltam nyűgözve és elkezdtem edzeni csak magamtól. Esténként küzdősport edzéseim voltak, napközben pedig, iskola után testépítő edzésre mentem.
Aztán később a haditengerészeti akadémiára mentem, ahol az volt az alapelv, hogy ha atléta vagy, mindenféle sportban teljesíteni kel tudnod. Az akadémia volt, ahol elcsábított a kettlebell sport és még szkandereztem is. Jelöltek a sport mestere címre szkanderben és kétszer nyertem bajnokságot a haditengerészeti akadémisták között. Keményen edzettem, de a küzdősportokat befejeztem.

És mikor tanultál először a kettlebell sportról?

Akkor ismertem meg, mikor 10. osztályban elkezdtem az edzőterembe járni testépítő edzésre. Az iskolában a tesi tanárom egy nagyon karizmatikus férfi volt. Ő volt a „Sport mestere” birkózásban. Hatalmas, szuper cool férfi volt, az összes diák kedvelte. Látott az edzőteremben és szólt, hogy lesz egy kettlebell bajnokság az iskolák között és meg kellene próbálnom 24 kg-os súllyal.
Emlékszem, mikor első alkalommal fogtam a 24 kg-os súlyt 24-et csináltam a lökésből és kb 25-öt szakítottam kezenként. Az edző azt mondta, ez nem volt rossz. Ez kicsivel a verseny előtt volt, amire készülnöm kellett. Már az első alkalommal megszerettem. Tetszett a verseny és tiszteltem a tanáromat, ezért elkezdtem edzeni. Az iskolaév végére 60 lökést és 60 szakítást tudtam csinálni.

És mikor kezdtél komolyan edzeni?

Számomra fontos pillanat volt, mikor Eduard Akhramenkot láttam versenyezni. Már haladó voltam, 2000. decemberében volt.

Igen, mesélj nekünk Eduardról, mivel ez az egyik kérdés a neked szántak közül. Tudom, hogy Eduard nagyon inspirált téged, szóval mesélj nekünk arról hogyan találkoztatok és egy kicsit róla.

Ez egy nagyon érdekes történet volt, mert én küzdősportolóként mentem a haditengerészeti akadémiára. A küzdősport edzőm az akadémián is edző volt, ő nagy szerepet játszott abban, hogy segítsen eldönteni, melyik akadémiára menjek. Azonban mikor elkezdtem az akadémiára járni, nehéz volt időt találnom az edzésre. Elfoglalt voltam a szemeszter alatt, ezért úgy gondoltam tartok egy kis szünetet a küzdősportban az első évben, aztán vissza térek az edzéshez. A girjások ezt az időt, míg szünetet tartottam, az előnyükre fordították. Az információ eljutott hozzájuk, hogy hogyan teljesítek az iskolában.
Az edzők megtudták, hogy pár srác belépett az akadémiára, akik két bajnokságot nyertek. Az én eredményeim rendben voltak, nyertem. Szóval behívtak, kérdezték, hogy kettlebelleztem-e. Mondtam, hogy igen. Kérdezték, hogy akarok-e versenyezni, mondtam, hogy nem igazán, sokkal jobban érdekel a küzdősport. Valami olyasmit mondtak, hogy „Oké, december 1-jén lesz a bajnokság a balti flottánál, hurrá! Gyerünk! Bal, jobb, bal!” Utasításokat adtak és nekem nem igazán volt választásom, elkezdtem felkészülni a versenyre.
Mikor megérkeztem a versenyre, láttam Eduardot, aki akkor speciális szolgálatra ment. És… valójában ahonnan én jövök – Kalingrad – nincs Kettlebell iskola. Itt csak Mikhail Babushkin volt.  Babushkin volt az első atléta Kalingrad-ból, ő volt a „sport mestere” a Szovjetúnióban, de ebben az időben nem versenyzett. Csak veteránként érkezett, aki 20 éve nem emelt súlyt.Szóval ez előtt a verseny előtt elképzelni se tudtam, hogy néz ki egy kettlebell atléta, aki profi. Aztán láttam Eduardot a súlyemelő cipőében és azt, ahogy a súlyt felemeli. Biatlonon versenyzett és 205-ször lökte fel a 2db 24kg-os súlyt. Szuper cool volt.
250-et szakított. Eszméletlen volt. Leesett az állam, mikor megláttam.
Ez volt az a pillanat, mikor szerelmes lettem ebbe a sportba. Kiderítettem ki Eduard edzője, mindent megtettem, hogy megtaláljam és térden állva könyörögtem neki, hogy eddzen engem. Az edző, Timofei Nikolaevich, azt mondta, hogy ír egy edzéstervet és meglátjuk, hogy megy.

És elkezdtél biatlonban edzeni?

2001. januárjában kezdtem az edzést. A versenyek ebben az időszakban elkülönítve voltak. Volt egy orosz bajnokság hosszú ciklusban és egy biatlonban is. Szóval ebben az időszakban senki nem edzett csak az egyikben, úgyhogy te megnézhettél egy naptárat és eldönthetted, hogy mire edzzel. A biatlon bajnokság nyáron volt, a hosszú ciklus télen. Az év egyik felében edzhettél a biatlonra, versenyezhettél, majd az év többi részében készülhettél a hosszú ciklusra.
Nem emlékszem, hogy szerettem-e a hosszú ciklust mikor elkezdtem, de most már tudom.
De arra emlékszem, hogy az első próbálkozásom, hogy megnyerjem a „sport mestere”-címet az hosszú ciklusban volt. Mikor elkezdtem az edzést az edzőmmel 120-at tudtam lökni a 24kg-os súlyokkal és kb 80-at szakítani kezenként, de soha nem használtam a 32kg-os súlyt.
Ő volt az első edzőm aki megtanított a 32kg-os súlyt emelni. 2 évet edzettem vele, aztán 2004-ben elmentem a Junior Bajnokságra Babaevoba. Edzés alatt csináltam négy vagy öt tesztet, és teljesítettem rajtuk a „sport mestere” szintet kb. 64 ismétléssel, de a verseny előtt nagyon ideges voltam, egész éjjel nem tudtam aludni. 57 ismétlést tudtam csinálni; ezzel harmadik lettem, de nem szereztem meg az „MS”-t.
Mivel az edzésen elértem az „MS”-t, de itt nem, úgy gondoltam, ez csak egy szerencsétlen próbálkozás volt. Aztán vissza mentem Kalingradba, aztán elkezdtem a biatlon edzést az Orosz Bajnokságra, Smolenskben. Ezen a versenyen megkaptam az „MS”-t, szóval valójában biatlonban nyertem el először, nem long cycle-ben.

Mikor szerezted meg az „MS”-t long cycle-ben?

Valójában a következő verseny, amin részt vettem az „MS”-ért, Long cycle volt, bár az nem volt igazán nemzetközi; a következő versenyeken, úgy emlékszem, hogy volt 69 ismétlésem, majd 72 és 73-74. Ebben az időszak volt a személyes rekordom, az életemben, mikor Timofeei Nikolaevich-el edzettem. 74 reps volt, 90kg-os kategóriában. Ezzel a teljesítménnyel a 4. helyet szereztem meg.

Mennyit változott az edzés programod attól az időszaktól mostanáig?

Drámaian megváltozott. Még mindig nagyon tisztelem az első edzőmet és a mai napig jó kapcsolatban vagyunk, de úgy gondolom, hogy nem értem volna el ezeket az eredményeket, ha Kalingradban maradok.Amit már értek, hogy nem csak tehetség kell ahhoz, hogy bajnok legyél, keményen kell edzeni és az is számít, hogy milyen emberek vannak körülötted és ők mennyi energiát fektetnek beléd.
Mikor Kalingradban edzettem, láttam Eduardot. Különböző programunk volt. Én esténként edzettem, ő pedig napközben, hacsak nem versenyeztünk együtt. Az edzőm, akit nagyon tiszteltem, nem girja versenyző volt. Ő „MS” volt olimpiai súlyemelésben. Nagyon sokat tudott a testnevelésről és egy kiváló edző volt. Tudta hogyan kell hatásos edzéstervet összeállítani, de nem volt Kettlebelles alapja. Nem érztem azt az energiát, ami egy bajnoknak kell.
Mikor Szentpétervárra költöztem, ott volt Sergey Rachinksiy, egy sztár a kettlebell sportban, a világrekorder. Arkadii Semenov, egy világbajnok ugyan abban a klubban volt. Valara Litvinko világbajnok, Sergey Kirillov világbajnok és mindannyian rám néztek és azt mondták: „Te egy menő srác vagy, de még soha nem voltál világbajnok? Nyomás edzeni lúzer. Munkaidő van!”
Eléggé zavarban voltam és ez motivált. Csak 2 hónap edzés után Rachinskiy-vel megszereztem az „MSIK”-rangot 83 ismétléssel! (A Sport Nemzetközi Szintű Mestere)
Szóval Szentpétervárra költöztem és 2 évig nem vettem részt versenyeken, mert a katonai hivatásomra szerettem volna koncentrálni.Úgy gondoltam, hogy egy egy erős atléta hátterem van és itt az ideje, hogy leálljak a versenyzéssel. Azt gondoltam, hogy folytatom az edzést csak magamért, egyedül. Ez volt az az időszak, mikor kipróbáltam a testépítést és az erőemelést. Nagyjából jók voltak az eredményeim. Fekvenyomásban 155kg volt, Guggolásban és kiállásban 205. Akkor nehezebb voltam, 94kg, most 85kg-os kategóriában vagyok.

Lassan kifutunk az időből. Az utolsó kérdésem, amit mindenkitől megkérdezek: Mire gondolsz az utolsó percben?

Az utolsó perc a kedvencem. Kivéve mikor a csuklóm megadja magát. Rájöttem, ha a csuklóm elkezdi feladni, akkor valami nem volt jó a felkészülés során a programban. Például ha kihagyok pár edzést, de a programozás jó volt, a csuklóimmal nem lesz gond.
Az edzőmtől tanultam, hogy az utolsó perc legyen a kedvenc percem. Mindig az utolsó percet várom, hogy „sprintelhessek” a végéig. De mikor a csuklóm feladja, mint például Tyumen-ben, egy kicsit csalódottnak érzem magam.Érzem, hogy tele vagyok energiával, de lassabban kell dolgozzak, nehogy elejtsem a bellt.
Az a perc egy könnyű perc; Jól érzem magam a rack helyzetben, de a clean kezd afféle harc lenni.Az összes alkalom közül, mikor nyertem, háromszor vagy négyszer a csuklómat nagyon gyengének éreztem. Ettől eltekintve ez a legkedvesebb percem.A hatodik a legkeményebb perc. Tudom, hogy ha nem veszítek a tempómból a hatodik percben, akkor rendben leszek. Csak bírd ki még egy kicsit, maradj türelmes és fejezd be erősen.

Oké Denis, köszönöm az interjút!